Ta dig tid för dig

Hur många gånger har du tänkt ”jag behöver fler timmar på dygnet” eller upptäckt att du varit så upptagen den senaste timmen att du glömt bort att andas? Vi lever med fullspäckade scheman varje dag och hur man än pusslar finns där sällan tid över för oss själva. Listan kan göras lång över saker som måste prioriteras och mål som ska mötas. Med familj, partner, jobb och alla andra åtaganden är 15 lediga minuter ganska svåra att hitta och ännu svårare är det att tillåta sig själv att ”slösa” dem på sig själv solitudenär det finns hundra andra saker på att-göra listan. Även fast vi någonstans vet att de där minuterna som du kan spendera på dig själv kan leda till en gladare och mer tillfreds person. Genom att göra något som du tycker om, något som får din passion att blomma upp, slappna av eller inte ett göra ett endaste dugg kan vi ladda batterierna, stressa ner och kanske se på livet lite mer positivt än innan.

Ett sätt att få dessa viktiga minuter för dig själv kan vara att faktiskt boka in det i din kalender, ännu bättre är om du bokar in den aktivitet du vill göra med dig själv. Ger träning dig den där extra energin och får idéerna att flöda? Boka då in ett träningspass. Finns där ett TV-program som du verkligen vill se, boka det som din tid och varva ner. Att skriva ner ”läsa tre kapitel i nya boken” istället för ”egentid” kan hjälpa att komma ibort från känslan av att slösa bort tid eftersom det ger en känsla av att du gör något produktivt.

Om du tycker att det känns svårt eller kanske till och med själviskt att dedikera tid till dig själv kan det vara värt att tänka på följande: om andra runt omkring dig är värda din uppmärksamhet, din tid och din omsorg så är även du värd detta. Till saken hör inte bara att du är värd den här stunden utan du behöver den för ditt eget välbefinnande. Utan tid för oss själva tappar vi lätt bort vad som är viktigt musicför oss i vårat liv.

Utvärdera de saker eller uppgifter som du gör under en hel dag och se om det finns något som kan göras mer effektivt eller på andra tider och på så sätt frigöra tid som kan spenderas på något som du verkligen uppskattar och kan få lite välbehövlig energi ifrån. Tittar du kanske konstant på din email och spenderar för mycket tid framför datorn? Eller går du till affären varje dag för att köpa middagen istället för att planera i förväg och handla allt på en gång? På detta sätt kan du frigöra tid som du kan använda till dig själv. Kanske handlar det om att säga nej till något eller be någon om hjälp med uppgifter som inte nödvändigtvis behöver utföras av dig.

Vad gör du för att få tid med dig själv?

Social tagging: > > >

Kommentera